IV. Yalta Internasjonal økonomisk Forum. IV. Ялтинский международный экономический форум

19. til 21. april 2018 reiste vi med en liten delegasjon fra foreningen Folkediplomati Norge til Krim på «Yalta internasjonale økonomiske forum». Invitasjonen til delegasjonen kom fra visestatsminister på Krim, Dr. Georgy Muradov, som vi har møtt noen ganger før.

Yalta internasjonale økonomiske Forum arrangeres for fjerde gang og organiseres av stiftelsen YIEF og regjeringen på Krim, med støtte fra administrasjonen til president Putin. I år var det et rekordhøyt antall deltakere med over 3000 mennesker fra 71 forskjellige land. Konferansen fant sted i det eksklusive hotellet, Mriya, noen kilometer vest fra Yalta sentrum. Som forventet, var været på Krim allerede sommerlig varmt, og Svartehavet hadde en fin blå-turkis farge.

Foredragene på denne eksklusive konferansen, var ikke bare interessant for firmaer eller folk som ønsker å investere i Krim og Russland, men like spennende for alle andre. Russlands fremtid frem til år 2030 stod i hovedfokus. Her stilte ikke arrangørene Russland frem som en isolert stat, men alltid i sammenheng og i samhandling med andre stater som f.eks. fra den europeiske unionen eller BRICS. Deltakerne kunne velge mellom opptil 9 forskjellige arrangementer og foredrag med mange forskjellige tema som gikk samtidig. Hvert arrangement tok omtrent 1,5 timer og endte som oftest med muligheten til å stille spørsmål. Det var f.eks arrangementer som dreide seg om «Fakenews», «Investering i Russland», «Infrastruktur», «Digital Valuta» og «Økologi og livskvalitet».

Organisatorene hadde ansatt et stort antall tolker som snakket ulike språk, slik at alle

gjestene raskt kunne finne en hjelpende oversetter hvis de ikke kunne russisk. Alle foredragene ble simultant oversatt til engelsk og fransk. I pausene hadde vi nok anledning til å snakke med folk og fordype kontaktenevi allerede hadde på Krim eller til utenlandske organisasjoner.

Russisk og utenlandsk presse dekket hele arrangementet tett og virket interessert i å fange opp meninger fra de mange utenlandske gjester og prominente politikere.

Allerede i starten av 2018, hadde vår forening Folkediplomati Norge, planer om å møte Dumas nestleder i komiteen for nasjonaliteter og tidligere visestatsminister på Krim, Ruslan Balbek. Balbek som kommer fra Krimhalvøya og selv er Krimtatar, er en viktig og interessant samtalepartner når det gjelder hvordan minoriteten av Krimtatarer har det i dag. På Yalta økonomiske Forum fikk vi anledning til å snakke med han i et personlig møte for å høre hvordan situasjonen for minotiteter og Krimtatarer hadde endret seg de siste 4 årene etter gjenforeningen med Russland. Under møtet avtalte vi å fortsette samtalen i Moskva i løpet av noe uker.

På Forumet hadde vi også anledning til å avtale de siste detaljene med forfatter og parlamentspresident Vladimir Konstantinov og Kirsten Engelstad, som medlem av Folkediplomati Norge har fått rettigheter til å oversette boken hans som omhandler hendelsene våren 2014 som til slutt førte til gjenforeningen med Russland. Forfatteren som selv, sammen med sine kollegaer, var direkte involvert i hendelsene i Simferopol, beskriver det som skjedde veldig forståelig og anskuelig.

Om ettermiddagen den andre dagen, var det en sammenkomst for «Friends from Crimea». I dette internasjonale forbundet, tas det opp medlemmer, land og organisasjoner som ønsker å støtte Krim i kampen mot sanksjonene og mot «falske sannheter» og beskyldninger. Det var profilerte politikere fra flere land til stedet under møtet. I foredrag fortalte disse hvordan de jobber i sine hjemland for fred og vennskap med Russland og Krim. I en epost fra Folkediplomati Norge til Georgy Muradov 23. april har jeg, som leder, offisielt søkt om at Norge blir representert gjennom vår forening i forbundet «Friends of Crimea».

Vi skal også besøke Georgy Muradov i Moskva i løpet av kort tid, for å avtale de siste detaljene.

Yalta internasjonale økonomiske forum er en møteplass for politikere, forretningsfolk, organisasjoner og bedrifter, men også for folk som er interessert i gode og vennskapelige forhold til vår store nabo i øst. Yalta, som møtested, er en vakker by med mye kultur der palmer, sol og svartehavskysten formidler en «feeling» av ferie. Organiseringen av Forumet var perfekt og eksepsjonell, men uten at en føler seg presset til å måtte delta på noe. Det var mulig å høre på spennende foredrag og diskusjoner, men også snakke med venner og bekjente mens en drikker en kaffe.

En slik stor konferanse beviser nok en gang at Russland og selvfølgelig Krim, vil holde alle dørene åpne for oss til samtaler og samarbeid. Spørsmålet er når våre norske politikere endelig får nok mot til å reise til Krim for å snakke med folk og se på situasjonen. Mange andre land har allerede sendt sittende politikere fra høyre og venstre side til Krim for å starte dialog. Det er på høy tid at Norge tar initiativ.

Folkediplomati Norge - Hendrik Weber

post@folkediplomati.com

https://www.folkediplomati.com/


Tekst oversatt til russisk som PDF fil: